Ir al contenido

L´ENTREVISTA DE TREBALL EN LINEA

L'ENTREVISTA DE TREBALL EN LÍNIA

Cada vegada està més de moda l'entrevista de treball en línia, una tendència accelerada per la pandèmia, per les noves tecnologies i perquè també suposa un estalvi en temps i diners en comparació amb l'entrevista de treball tradicional. També com a forma de primera preselecció o sedàs cada vegada s'utilitza més l'entrevista en línia, ja siga per Zoom, Skype o amb la videotrucada per WhatsApp. Fins i tot, a vegades s'envien les preguntes escrites per correu i has de gravar les respostes i enviar-les com a resposta al correu. En qualsevol d'aquestes modalitats és necessari tindre diverses coses en compte, ja que es tracta, al cap i a la fi, d'una situació d'entrevista en la qual només et voran en un xicotet requadre en la pantalla, que mostrarà, al darrere, la teua habitació o ta casa. Per això, és important que supervisem l'espai que tenim al darrere, perquè també ofereix informació sobre nosaltres i, per descomptat, no ens interessa que s'emporten una imatge negativa.

Així que, perquè tot ens isca bé, i per oferir una imatge positiva, el que hem de fer, primerament, és mentalitzar-nos i posar-nos en situació d'entrevista. Abans de res, cal tenir en compte on farem l'entrevista. El que es veu darrere de nosaltres és molt important, ha d’estar net i ordenat, per exemple, si tenim una prestatgeria amb llibres, queda molt bé, però també cal que busquem un lloc on estiguem còmodes. Si no trobem res, amb una paret blanca és més que suficient.

També és important la il·luminació. És millor no posar-se a contrallum, i tampoc és recomanable la llum provinent del sostre perquè pot crear ombres a la cara. És millor una font de llum frontal que t'il·lumine el rostre (utilitza un flexo o una làmpara xicoteta) perquè se't veja millor.

Finalment, i per assegurar-nos que no ens interrompen, hem d'avisar a casa que farem una entrevista i que és important que no entren a l'estança on ens hem situat per tal d’evitar distraccions i provocar-los una mala impressió de nosaltres.

Una vegada que ja tenim decidit el lloc on farem l'entrevista i la il·luminació preparada, hem de preparar-nos nosaltres. Per a això, ens hem de vestir com si anàrem a una entrevista presencial perquè ens ajuda a posar-nos en situació. Encara que no ho parega, com anem vestits influeix en la nostra actitud i això és determinant per a afrontar les situacions i tenir possibilitats de ser contractat.

Un altre truc a tindre en compte per a tenir un millor aspecte és utilitzar pólvores translúcides perquè, de vegades, amb els nervis, és possible que suem una mica, o que tinguem brillantors en el rostre. Amb les pólvores evitem això i no es vorà el rostre maquillat i, a més, podem posar-nos una mica d'hidratació en els llavis perquè no s'assequen en parlar i així tindrem un millor aspecte i causarem una millor impressió. Tingues en compte que encara que siga una entrevista de treball no deixa de ser un primer pla de tu i del teu rostre en una habitació, en interior, la qual cosa no és una situació gens afavoridora. Per això és millor cuidar els detalls.

Així doncs, ja tenim el lloc i en hem preparat, hem avisat a casa que no ens molesten i s'acosta l'hora de l'entrevista, així que ens reservem uns minuts abans de connectar-nos per a concentrar-nos i tranquil·litzar-nos, per a pensar el que direm i en la nostra actitud.

Per a estar tranquils apaguem el mòbil o el posem en mode avió, de tal manera que no ens distraga i que no s'escolte cap so i tanquem totes les aplicacions de l'ordinador que tinguem obertes. És important assegurar-nos que tenim una bona connexió a Internet perquè no hi haja talls per falta de senyal.

Obrim la pantalla i ens enquadrem en el centre. Hem de deixar una mica d’espai per dalt i s'ha de vore la part superior del pit, amb això és suficient. No hem d’estar asseguts molt cap arrere, ni tampoc molt damunt de la pantalla.

Ens connectem amb el nostre interlocutor al voltant de tres o quatre minuts abans de l’hora de l'entrevista amb el micròfon i la càmera ja connectats.  És important ser puntual i, tan bon punt ens veja l’interlocutor, li hem de somriure amb una actitud relaxada i natural.

Llavors, saludem, ens presentem, si veiem que és necessari, i agraïm l'oportunitat de poder realitzar aquesta entrevista. Quan estiguem contestant les preguntes és millor fer gestos suaus i evitar els gestos bruscos o passar les mans per davant de nosaltres perquè distrau molt. També evitarem tocar-nos molt la cara o el cabell perquè són gestos que indiquen nerviosisme. Tampoc és aconsellable somriure tot el temps o arrufar les celles, intentarem tenir una expressió de tranquil·litat i naturalitat en el rostre.  Finalment, mira, sempre que pugues, a l'objectiu de la càmera perquè dona sensació de contacte visual.

Respecte a les preguntes que et fa l'entrevistador, sempre que pugues, intenta basar-te en la teua experiència passada i donar sensació de seguretat, sobretot, el que millor funciona és ser sincer i ser tu mateix. El que no s’ha de fer mai és interrompre l'entrevistador, o parlar malament d'altres persones o empreses o centrar-nos en els aspectes econòmics del lloc de treball o en altres aspectes de la nostra vida que no venen al cas o no tenen res a vore amb l'entrevista.

Per acabar l'entrevista, ens acomiadem cordialment, somrient amb alegria i seguretat i agraïm el temps que ens han dedicat i després que s'haja acomiadat el nostre interlocutor abandonem la reunió abans que ell o ella, per a així deixar una bona impressió.

Alguns d'aquests consells també es poden aplicar a l'entrevista de treball presencial i, en tots dos casos, a mesura que anem adquirint experiència les entrevistes ens resultaran més fàcils i menys estressants.

En qualsevol cas, us desitgem tota la sort del món i que es posen en contacte amb vosaltres per a dir-vos que esteu seleccionats.