Ir al contenido

NOVES PROFESIONS

Estem en l’era digital. Això implica que hem deixat arrere l’era industrial amb tot el que comporta, estil de vida, usos, costums….la vida va mes ràpida,  evoluciona i canvia a un ritme vertiginós, i amb aquesta, el mercat laboral. Si en l’era industrial amb només que treballara un membre de la família era suficient i, generalment, la mare podia permetre’s el luxe de quedar-se a casa cuidant dels fills, hui en dia no es pot. No es pot perquè és tan car el nivell de vida que tots dos membres de la parella han d’eixir fora de casa a buscar-se el pa, perquè amb tan sols un jornal no s’hi arriba.

Desapareixen o tendeixen a desaparéixer noves professions i, en canvi, estan apareixent moltes altres relacionades, per descomptat, amb la tecnologia. Molts experts, entre els quals Google, ens asseguren que la transformació digital crearà un nou escenari on desapareixeran el 47% de les ocupacions actuals i es crearan noves ocupacions en les quals s’aplicarà i s’incorporarà la tecnologia, fins i tot, en els llocs de treball menys qualificats.

Així i tot, els perfils més qualificats continuen sent els més demandats. Evidentment, l’habilitat per a adaptar-se a nous entorns sempre és una de les competències més sol·licitades. Aquesta capacitat t’assegura no sols la supervivència, sinó també l’èxit.

Especialistes en anàlisi digital, en big data o analista de dades, product manager, creatiu emocional o medical advisor són només algunes de les noves professions més demandades i continuaran sent-ho en un futur pròxim, encara que en canvie la denominació.

Són diversos els sectors que generaran més llocs de treball, no sols el sector de la tecnologia, sobretot en I+D, sinó també sectors com el turisme i l’oci, la salut i el benestar. Un dels sectors en els quals podrem trobar un ampli nínxol d’ocupació serà el de les energies renovables, amb tot el que implica la transició ecològica, que esperem que es duga a terme com més prompte millor.

Una de les professions més sol·licitades en el sector tecnològic és la d’analista de dades o big data. Aquest treball consisteix a establir dades, analitzar-les, interpretar-les i arribar a conclusions per a millorar les estratègies de negocis o vendes de les empreses.

També són molt sol·licitats els especialistes en ciberseguretat, en Java, desenvolupadors d’aplicacions mòbils i gerents d’aplicacions mòbils, telecomunicacions, gerents de comerç electrònic... és a dir, llocs de treball relacionats amb la informàtica, l’estadística, la tecnologia, les matemàtiques… No abunden els professionals en aquests camps, motiu pel qual se solen pagar molt bons sous.

En el sector de la salut i el benestar, i amb l’envelliment gradual de la població, es requeriran professionals especialitzats en la cura de persones majors. Des de fa anys, el sector de l’estilisme i la bellesa requereix de major especialització dels professionals quant a tècniques de cura corporal.

La tecnologia aplicada a la salut donarà lloc al desenvolupament de noves professions com ara són els especialistes en bioimpressió 3D. Això suposarà una revolució per a la medicina perquè, a partir de cèl·lules i de sang, es poden imprimir amb una impressora de 3D, òrgans i teixits per a cada pacient en particular.

En el sector del turisme i de l’oci coneixerem noves maneres de viatjar, es desenvoluparan noves experiències i hi haurà especialistes en destinacions exòtiques.

En l’oci, el camp dels videojocs dona per a molt i molt variat, com per exemple  desenvolupador, dissenyador i provador de videojocs, a més de l’oci experimental.

Per a tots aquests productes es necessiten persones que sàpiguen vendre’ls, per la qual cosa els sectors de màrqueting i vendes per Internet seguiran en alça. Brand manager, marketing manager, account manager, growth hacker, community manager…. són noms de professions relacionades amb les vendes o amb la imatge que eixes empreses o marques tenen en les xarxes socials en relació amb possibles clients.

En definitiva, podem traure moltes conclusions, però el que és innegable és que el món i la societat canvien cada vegada més ràpid i que mai se sap què és millor o pitjor.

 

SERVEI D’ORIENTACIÓ LABORAL

AGÈNCIA DE DESENVOLUPAMENT LOCAL. AJUNTAMENT DE CREVILLENT

REGIDORIA D’ECONOMIA SOSTENIBLE