Ir al contenido

Actualidad

Les Trobades 2022 arranquen aquest divendres a Crevillent i reivindiquen “L’Escola que ens fa lliures”

Les Trobades 2022 arranquen aquest divendres a Crevillent i reivindiquen “L’Escola que ens fa lliures”

  • La “XXIX Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura” se celebrarà el divendres, 1 d'abril, a partir de les 18:00 h a la Casa de Cultura i comptarà amb un contacontes, el lliurament dels premis “Sambori” i l'actuació del grup “Ramonets”

Crevillent (30/03/2022).- L'Ajuntament de Crevillent, Escola Valenciana i El Raig han presentat aquest matí la XXIX Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura, un esdeveniment que al principi estava previst per a divendres passat 25 de març i que, després de ser ajornat per la pluja, es desenvoluparà finalment divendres que ve, 1 d'abril, a partir de les 18:00 h. a l'Auditori de la Casa de Cultura de Crevillent.

Prèviament, a les 17:00 h. començarà des de Ronda Sud un cercavila compassat amb la música de la Colla de dolçaina i tabal, amb la participació de la Colla L’Estoreta de Crevillent. Durant l'acte es farà lliurament dels premis “Sambori”, es representarà un contacontes i a les 20:00 h. es podrà gaudir de l'actuació musical del grup Ramonets.

Després del seu desenvolupament a Crevillent i sota l'eslògan “L’Escola que ens fa lliures”, que ret homenatge al centenari del naixement de Joan Fuster, Escola Valenciana portarà les Trobades a 20 municipis entre els mesos d'abril i maig, tot reivindicant la llibertat d'una escola “diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària”.

Durant la presentació, Maria Jesús Navarro, presidenta d’El Raig, ha recordat les “característiques festives, però també reivindicatives” d'aquest esdeveniment, que es va celebrar per primera vegada a Crevillent fa 29 anys, concretament al Passeig del Calvari, i que posa de manifest el treball que es continua fent perquè “l'alumnat i el professorat siga plenament competent en les dues llengües oficials, que són el valencià i el castellà”.

Per part seua, Lorena Escandell d’Escola Valenciana ha destacat “l'esforç, compromís, alegria i il·lusió de les coordinadores comarcals” i ha agraït el suport i la implicació de l'ajuntament, El Raig, i de totes les entitats que col·laboren en aquest esdeveniment, així com de les persones que de manera voluntària treballen cada dia per a “fer possible que la nostra llengua i cultura es mantinguen”. Escandell ha explicat que després de dos anys difícils les Trobades tornen en un format no habitual, per motius sanitaris, i es transformen en un acte institucional amb un concert, “sense tallers, paradetes, jocs o activitats que habitualment formen part de la trobada, però el fet d’estar ací significa que estem en el camí de recuperar-la i això és una alegria, un goig i una celebració per a tota la comarca”.

El regidor d'Educació i Cultura, Jesús Ruiz, ha convidat la ciutadania a assistir-hi i ha afegit que l'acte d'aquest divendres comptarà amb la presència de la directora general d'Innovació Educativa, Reyes Gallego, la directora general de Participació Ciutadana, M. Jesús Pérez, representants de la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com de les diferents coordinadores de la comarca. Una important presència institucional que segons l'edil reflecteix la importància d'aquest acte “de convivència i impuls de la nostra llengua amb el qual estem apostant per la cultura i la formació de les noves generacions i el domini de les llengües, que fa que les persones cresquen des del punt de vista humà i cultural”.

 

Les Trobades 2022 arrancan este viernes en Crevillent reivindicando “L’Escola que ens fa lliures”

  • La “XXIX Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura” se celebrará el viernes, 1 de abril, a partir de las 18:00 h en la Casa de Cultura y contará con un cuentacuentos, la entrega de los premios “Sambori” y la actuación del grupo “Ramonets”

Crevillent (30/03/2022).- El Ayuntamiento de Crevillent, Escola Valenciana y El Raig han presentado esta mañana la XXIX Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura, un evento que en un principio estaba previsto para el pasado viernes 25 de marzo y que, tras ser aplazado por la lluvia, se desarrollará finalmente el próximo viernes, 1 de abril, a partir de las 18:00 h. en el Auditorio de la Casa de Cultura de Crevillent.

Previamente, a las 17:00 h. comenzará desde Ronda Sur un pasacalle acompasado con la música de la Colla de dolçaina i tabal, con la participación de la Colla L’Estoreta de Crevillent. Durante el acto se hará entrega de los premios “Sambori”, se representará un cuentacuentos y a las 20:00 h. se podrá disfrutar de la actuación musical del grupo Ramonets.

Tras su desarrollo en Crevillent y bajo el eslogan “L’Escola que ens fa lliures”, que rinde homenaje al centenario del nacimiento de Joan Fuster, Escola Valenciana llevará les Trobades a 20 municipios entre los meses de abril y mayo, reivindicando la libertad de una escuela “diversa, feminista y coeducadora, arraigada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democrática, comprometida, sostenible, universalista y solidaria”.

Durante la presentación, Maria Jesús Navarro, presidenta de El Raig, ha recordado las “características festivas, pero también reivindicativas” de este evento, que se celebró por primera vez en Crevillent hace 29 años, concretamente en el Paseo del Calvario, y que pone de manifiesto el trabajo que se continúa haciendo para “que el alumnado y el profesorado sea plenamente competente en las lenguas oficiales, como son el valenciano y el castellano”.

Por su parte, Lorena Escandell de Escola Valenciana ha destacado “el esfuerzo, compromiso, alegría e ilusión de las coordinadoras comarcales” y ha agradecido el apoyo e implicación del ayuntamiento, El Raig, y de todas las entidades que colaboran en este evento, así como de las personas que de manera voluntaria trabajan cada día para “hacer posible que nuestra lengua y cultura se mantengan”. Escandell ha explicado que después de dos años difíciles la trobada vuelve en un formato no habitual, por motivos sanitarios, transformándose en un acto institucional con un concierto, “sin talleres, expositores, juegos o actividades que habitualmente forman parte de la trobada, pero el hecho de estar aquí significa que estamos en el camino de recuperarla y eso es una alegría, un gozo y una celebración para toda la comarca”.

El concejal de Educación y Cultura, Jesús Ruiz, ha invitado a la ciudadanía a asistir y ha añadido que el acto de este viernes contará con la presencia de la directora general de Innovación Educativa, Reyes Gallego, la directora general de Participación Ciudadana, Mª Jesús Pérez, representantes de la Universidad de Alicante, la Universidad Miguel Hernández y la Acadèmia Valenciana de la Llengua, así como de las diferentes coordinadoras de la comarca. Una importante presencia institucional que según el edil refleja la importancia de este acto “de convivencia e impulso de nuestra lengua con el que estamos apostando por la cultura y la formación de las nuevas generaciones y el dominio de las lenguas, que hace que las personas crezcan desde el punto de vista humano y cultural”.