Ir al contenido

Actualidad

L'exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” aterra en l'IES Macià Abela de Crevillent

L'exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” aterra en l'IES Macià Abela de Crevillent

  • La mostra consta de 18 panells dividits en dues parts, una per als 1.000 anys d'història des del seu camí des del Pynyab, i una altra dedicada a la situació actual de les gitanes i gitanos espanyols

Crevillent (22/03/2023).- La còpia de l'Exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” que va adquirir la Regidoria de Drets Socials i Desenvolupament Humà inicia el seu camí itinerant per diferents centres educatius e Universitats.

El mes de febrer passat després de quasi un any de gestions, la Regidoria de Drets Socials va signar un conveni de cessió de drets de l'exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” amb l'associació estatal “Ensenyants amb Gitanos” per a la seua adquisició durant 5 anys.

L'exposició naix amb la intenció d'acostar a l'alumnat del sistema educatiu, i a la ciutadania en general, la informació real i documentada de la història del poble Gitano. L'objectiu principal marcat per la Regidoria que dirigeix Montserrat Pineda és utilitzar el fantàstic material recopilat i elaborat per AECGIT per a facilitar la difusió i sensibilització, reduir prejudicis i estereotips i acabar amb la desigualtat de continguts en el sistema educatiu.

L'exposició està composta de 18 panells amb text i imatges dividits en dues parts. En la primera es resumeixen més de 1.000 anys d'història en 10 panells, amb una informació abreujada dels fets més rellevants que han patit en el seu llarg camí des del Punyab (l'Índia-Pakistan) fins a la península Ibèrica. La segona part es compon de 6 panells descriptius de la situació actual de les gitanes i gitanos espanyols.

Des de dimarts passat, 21 de març, l'exposició s'exhibeix en l'IES Macià Abela, que ja ha dissenyat un pla per al seu aprofitament educatiu fins a les vacances de Setmana Santa i que comptarà amb el suport de l'equip d'Acció Comunitària dels Serveis Socials de Crevillent i de l'associació gitana Sinamos Rom.

Després de les festes de Pasqua l'exposició es traslladarà a Elx, a l’Universitat Miguel Hernández d'Elx, després d'un acord amb l'Àrea de Diversitat de la UMH que ha concretat la seua presentació per al dimecres, 19 d'abril, a les 10.00 h. del matí l'edifici Altabix i que comptarà amb la presencia del vicerector de la Universitat, les regidories de benestar social de Crevillent i Elx i associacions gitanes com AECGIT, SINAMOS ROM, etc.

La Regidoria de Drets Socials i Desenvolupament Humà té previst negociar amb la resta de centres escolars de Crevillent l'aprofitament educatiu de l'exposició així com el trasllat de la mateixa a l'IES Canonge Manchón.

 

La exposición “Historia y Cultura del Pueblo Gitano” aterriza en el IES Macià Abela de Crevillent

  • La muestra consta de 18 paneles divididos en dos partes, una para los 1.000 años de historia desde su camino desde el Pynyab, y otra dedicada a la situación actual de las gitanas y gitanos españoles

Crevillent (22/03/2023).- La copia de la Exposición “Historia y Cultura del Pueblo Gitano” que adquirió la Concejalía de Derechos Sociales y Desarrollo Humano inicia su camino itinerante por distintos centros educativos e Universidades.

El pasado mes de febrero después de casi un año de gestiones, la Concejalía de Derechos Sociales firmó un convenio de cesión de derechos de la exposición “Historia y Cultura del Pueblo Gitano” con la asociación estatal “Enseñantes con Gitanos” para su adquisición durante 5 años.

La exposición nace con la intención de acercar al alumnado del sistema educativo, y a la ciudadanía en general, la información real y documentada de la historia del pueblo Gitano. El objetivo principal marcado por la Concejalía que dirige Montserrat Pineda es utilizar el fantástico material recopilado y elaborado por AECGIT para facilitar la difusión y sensibilización, reducir prejuicios y estereotipos y acabar con la desigualdad de contenidos en el sistema educativo.

La exposición está compuesta de 18 paneles con texto e imágenes divididos en dos partes. En la primera se resumen más de 1.000 años de historia en 10 paneles, con una información abreviada de los hechos más relevantes que han sufrido en su largo camino desde el Punyab (India-Pakistán) hasta la península Ibérica. La segunda parte se compone de 6 paneles descriptivos de la situación actual de las gitanas y gitanos españoles.

Desde el pasado martes, 21 de marzo, la exposición se exhibe en el IES Macià Abela, que ya ha diseñado un plan para su aprovechamiento educativo hasta las vacaciones de Semana Santa y que contará con el apoyo del equipo de Acción Comunitaria de los Servicios Sociales de Crevillent y de la asociación gitana Sinamos Rom.

Después de las fiestas de Pascua la exposición se trasladará a Elx, a la Universidad Miguel Hernández de Elche, tras un acuerdo con el Área de Diversidad de la UMH que ha concretado su presentación para el miércoles, 19 de abril, a las 10:00 h. de la mañana el edificio Altabix y que contará con la presencia del vicerrector de la Universidad, las concejalías de bienestar social de Crevillent y Elx y asociaciones gitanas como AECGIT, SINAMOS ROM, etc.

La Concejalía de Derechos Sociales y Desarrollo Humano tiene previsto negociar con el resto de centros escolares de Crevillent el aprovechamiento educativo de la exposición así como el traslado de la misma al IES Canónigo Manchón.