Ir al contenido

Actualidad

L'Arxiu Municipal se suma a la celebració de Santa Cecilia

L'Arxiu Municipal se suma a la celebració de Santa Cecilia

  • Amb motiu de la celebració del Dia de la Música, l'Arxiu Clara Campoamor dona a conéixer una sèrie de partitures originals de José Ruiz Gasch, El Mestre, músic i director crevillentí nascut el 18 d'abril de 1900

Crevillent (22/11/2021).- Hui celebrem la festivitat de Santa Cecília, noble romana convertida al cristianisme i que va ser martiritzada per la seua fe entre els anys 180 i 230, considerada patrona dels músics, poetes i cecs, i va ser canonitzada per Gregorio XIII en 1594, celebrant-se la seua onomàstica el 22 de novembre.

L’Arxiu Municipal Clara Campoamor se suma a la celebració del Dia de la Música donant a conéixer una sèrie de partitures originals de José Ruiz Gasch, El Mestre, músic i director crevillentí nascut el 18 d’abril de 1900.

Després de la contesa civil, la música coral local es va recuperar de la mà d’Isidro Boyer, des d’aleshores president de Coral Crevillentina, qui va portar des de Madrid a José Ruiz Gach, director del coro entre 1942 i 1964, a més de formar l’Orquestra Ibèria i Orquestra Chapí, que alleugerien els intermedis en les representacions del Teatre Chapí.

Durant les seues més de dues dècades al capdavant de Coral Crevillentina, aquesta va obtindre primers premis als concursos d'havaneres, a més d’aconseguir gravar els primers discos a la casa Philips i començar les actuacions en l’àmbit nacional en les principals capitals (Madrid, Barcelona, València i Saragossa) i Orà, treball que la va fer mereixedora de la Medalla d’Arts-Sciencies et Lettres de Francia (1956).

Sota la seua batuta actuaven als certàmens locals i provincials d’havaneres, organitzats pel Patronat de Setmana Santa, i el nacional de Torrevella (1955), on van collir grans èxits.

El Mestre va dirigir diverses sarsueles i va col·laborar amb la Companyia Nacional d’Òpera en II Trobatore y Rigoletto, i va ser el creador de l’Escola d’Educands de la Coral, promocionant aquesta entitat a tots els nivells, gràcies, entre altres coses, a la Ràdio Coral.

De les seues diverses obres compostes, l’Arxiu Municipal conserva les partitures de les dues versions del “Stabat Mater”, compost per a la “Virgen de las Angustias”, motet a quatre veus, i altra amb música de Juan Butista Aznar, que ell mateix va dirigir durant les processons de Setmana Santa; “Christus Factus est” a quatre veus escrit per al Crist de la Victòria; i “Miserere nobis”, a cinc veus mixtes, totes elles amb la firma original del “Mestre”, manuscrites entre el 4 d’abril de 1946 i el 26 de març de 1947.

Aquestes partitures formen part del nostre ric patrimoni documental i musical, ja que Crevillent, des de fa segles, ha destacat per la seua gran afició, donant figures de renom, tant músics, com cantants, que han passejat el nom del nostre poble per tot el món.

 

El Archivo Municipal se suma a la celebración de Santa Cecilia

  • Con motivo de la celebración del Día de la Música, el Archivo Clara Campoamor da a conocer una serie de partituras originales de José Ruiz Gasch, “El Mestre”, músico y director crevillentino nacido el 18 de abril de 1900

Crevillent (22/11/2021).- Hoy celebramos la festividad de Santa Cecilia, noble romana convertida al cristianismo y que fue martirizada por su fe entre los años 180 y 230, considerada patrona de los músicos, poetas y ciegos y fue canonizada por Gregorio XIII en 1594, celebrándose su onomástica el 22 de noviembre.

El Archivo Municipal Clara Campoamor se suma a la celebración del Día de la Música dando a conocer una serie de partituras originales de José Ruiz Gasch, El Mestre, músico y director crevillentino nacido el 18 de abril de 1900.

Tras la contienda civil, la música coral local se recuperó de la mano de Isidro Boyer, por entonces presidente de Coral Crevillentina, quien trajo desde Madrid a José Ruiz Gasch, director del coro entre 1942 y 1964, además de formar la Orquesta Ibérica y Orquesta Chapí, que amenizaban los intermedios en las representaciones del Teatro Chapí.

Durante sus más de dos décadas al frente de Coral Crevillentina, ésta obtuvo primeros premios en los concursos de habaneras, además de conseguir grabar los primeros discos en la casa Philips y comenzar las actuaciones a nivel nacional en las principales capitales (Madrid, Barcelona, Valencia y Zaragoza) y Orán, trabajo que la hizo merecedora de la Medalla de Arts-Sciencies et Lettres de Francia (1956).

Bajo su batuta actuaron en los certámenes locales y provinciales de habaneras, organizados por el Patronato de Semana Santa, y el nacional de Torrevieja (1955), donde cosecharon grandes éxitos.

El Mestre dirigió varias zarzuelas y colaboró con la Compañía Nacional de Ópera en Il Trobatore y Rigoletto y fue el creador de la Escuela de Educandos de la Coral, promocionando esta entidad a todos los niveles, gracias, entre otras cosas, a la Radio Coral.

De sus varias obras compuestas, el Archivo Municipal conserva las partituras de las dos versiones del “Stabat Mater”, compuesto para la Virgen de las Angustias, motete a cuatro voces, y otra con música de Juan Bautista Aznar, que él mismo dirigió durante las procesiones de Semana Santa; “Christus Factus est” a cuatro voces escrito para el Cristo de la Victoria; y “Miserere nobis”, a cinco voces mixtas, todas ellas con la firma original del “Mestre”, manuscritas entre el 4 de abril de 1946 y el 26 de marzo de 1947.

Estas partituras forman parte de nuestro rico patrimonio documental y musical, ya que Crevillent, desde hace siglos, ha destacado por su gran afición, dando figuras de renombre, tanto músicos, como cantantes, que han paseado el nombre de nuestro pueblo por todo el mundo.