Ir al contenido

Actualidad

L'Arxiu Municipal dedica el Document del Mes a la Crevillentina S. A., entitat dedicada a la distribució d'aigües a domicili que compleix el seu 120 aniversari

L'Arxiu Municipal dedica el Document del Mes a la Crevillentina S. A., entitat dedicada a la distribució d'aigües a domicili que compleix el seu 120 aniversari

  • L'explotació de la Font Antiga va permetre proveir-se d'aigua la població amb menys recursos, la qual cosa va suposar una millora important de les seues condicions higièniques i  sanitàries

Crevillent (09/05/2022).- L'entitat denominada La Crevillentina, S. A., constituïda per a la distribució d'aigües a domicili al terme municipal amb el cabal procedent de la Font Antiga, compleix el seu 120 aniversari, institució fundada pels crevillentins Ramón Mas Espinosa, Vicente Espinosa Mas, José Pérez Mas, Emiliano Martínez Javaloyes, Augusto Mas Quesada, Antonio Alfonso Adsuar, Manuel Villaloa Galvañ, Francisco Magro Candela, Francisco Gallardo Gallardo, Lorenzo Laustalet Sánchez i José Aznar Candela.

Després de l'informe pertinent de la Comissió creada a aquest efecte, l'Ajuntament, en sessió extraordinària de 23 de febrer de 1902, va acordar concedir l'explotació i proveïment d'aigua potable la Crevillentina per resultar “una important millora que tendeix a beneficiar el ram sanitari”, les condicions del qual més importants eren:

  • Exclusivitat en el servei per un període de 99 anys (si bé finalment es van reduir a 50) i l'explotació per 99 anys.
  • La canonada de conducció que partia del depòsit de l'aigua, situat a la Partida el Prat, havia de ser de ferro.
  • El preu del metre cúbic d'aigua a domicili seria de 2 pessetes màxim, 15 pessetes per al reg dels carrers i gratuïta per a l'escorxador municipal.

L'expedient complet, conservat a l'Arxiu Municipal, inclou també el projecte de tres fonts públiques per a l'ús dels veïns pobres, “una en cadascun dels barris de coves denominats Boquera de Marchantero, Llorens i Macha, assignant-los gratuïtament una dotació d'una i mitja litres per segon d'aigua per a tots, la qual cosa equival a 129.600 metres cúbics o siga, 11.781 cànters d'11 litres cada 24 hores, la quantitat de les quals es distribuirà proporcionalment al nombre de coves que cada barri tinga”, a més de la memòria i descripció exacta de la seua ubicació (número i propietari de la cova), pressupost de les obres (2.069,58 pessetes) i plans signats pels enginyers Enrique Cremades i Enrique Hevar d'Albacete.

Finalment, l'escriptura de concessió de l'explotació i el servei de conducció de l'aigua es va signar el 12 d'agost de 1902, entre els representants de l'entitat i Antonio Mas Mas, síndic, en nom de l'Ajuntament.

Finalment, aquesta societat de l'aigua va ser constituïda mitjançant una escriptura atorgada l'1 de desembre del mateix any, davant el notari Ignacio Pastor Quesada, amb un capital inicial de 100.000 pessetes representades per 2.000 accions nominatives de 50 pessetes cadascuna, que eren entregades al seu propietari dins d'un “canyut”.

La falta de cabal de la Font Antiga, d'origen medieval, va provocar la dissolució i venda d'aquesta societat a l'Ajuntament de Crevillent en 1964, juntament amb els seus béns immobles, inclòs tot el fons documental que va passar a formar part de l'Arxiu Municipal on es conserva íntegrament, és a dir, el conjunt de documents produïts i rebuts per l'entitat al llarg de la seua vida. Així, comptem amb ordenances, llibres d'accions, actes, contractes, informes, projectes i llibres de comptabilitat, que estan a la disposició dels investigadors en general.

La importància de l'aigua en la història de Crevillent ha sigut tal que l'Arxiu Municipal compta amb tres fons d'entitats d'aquest tipus, com la Font Antiga, la Societat Minera San José i María. La Cata –donats per Salvador Puig Fuentes-, i La Crevillentina, documentació que no sol ser molt habitual la seua conservació, però que són part indispensable de la nostra història i evolució al llarg dels segles.

El Archivo Municipal dedica el Documento del Mes a la Crevillentina S.A., entidad dedicada a la distribución de aguas a domicilio que cumple su 120 aniversario

 

  • La explotación de la Font Antiga permitió abastecerse de agua a la población con menos recursos lo cual supuso una importante mejora de sus condiciones higiénicas y sanitarias

Crevillent (09/05/2022).- La entidad denominada La Crevillentina, S.A., constituida para la distribución de aguas a domicilio en el término municipal con el caudal procedente de la Font Antiga, cumple su 120 aniversario, institución fundada por los crevillentinos Ramón Mas Espinosa, Vicente Espinosa Mas, José Pérez Mas, Emiliano Martínez Javaloyes, Augusto Mas Quesada, Antonio Alfonso Adsuar, Manuel Villaloa Galvañ, Francisco Magro Candela, Francisco Gallardo Gallardo, Lorenzo Laustalet Sánchez y José Aznar Candela.

Tras el informe pertinente de la Comisión creada al efecto, el Ayuntamiento, en sesión extraordinaria de 23 de febrero de 1902, acordó conceder la explotación y abastecimiento de agua potable a La Crevillentina por resultar “una importante mejora que tiende a beneficiar el ramo sanitario”, cuyas condiciones más importantes eran:

  • Exclusividad en el servicio por un periodo de 99 años (si bien finalmente se redujeron a 50) y la explotación por 99 años.
  • La tubería de conducción que partía del depósito del agua, situado en Partida el Prado, debía ser de hierro.
  • El precio del metro cúbico de agua a domicilio sería de 2 pesetas máximo, 15 pesetas para el riego de las calles y gratuita para el matadero municipal.

El expediente completo, conservado en el Archivo Municipal, incluye también el proyecto de tres fuentes públicas para el uso de los vecinos pobres, “una en cada uno de los barrios de cuevas denominados Boquera de Marchantero, Llorens y Macha, asignándoles gratuitamente una dotación de uno y medio litros por segundo de agua para todos, lo que equivale a 129.600 metros cúbicos o sean, 11.781 cántaros de 11 litros cada 24 horas, cuya cantidad se distribuirá proporcionalmente al número de cuevas que cada barrio tenga”, además de la memoria y descripción exacta de su ubicación (número y propietario de la cueva), presupuesto de las obras (2.069,58 pesetas) y planos firmados por los ingenieros Enrique Cremades y Enrique Hevar de Albacete.

Finalmente, la escritura de concesión de la explotación y el servicio de conducción del agua se firmó el 12 de agosto de 1902, entre los representantes de la entidad y Antonio Mas Mas, síndico, en nombre del Ayuntamiento.

Finalmente, esta sociedad del agua fue constituida mediante escritura otorgada el 1 de diciembre del mismo año, ante el notario Ignacio Pastor Quesada, con un capital inicial de 100.000 pesetas representadas por 2.000 acciones nominativas de 50 pesetas cada una, que eran entregadas a su propietario dentro de un “canyut”.

La falta de caudal de la Font Antiga, de origen medieval, provocó la disolución y venta de esta sociedad al Ayuntamiento de Crevillent en 1964, junto con sus bienes inmuebles, incluido todo el fondo documental que pasó a formar parte del Archivo Municipal donde se conserva íntegramente, es decir, el conjunto de documentos producidos y recibidos por la entidad a lo largo de su vida. Así, contamos con ordenanzas, libros de acciones, actas, contratos, informes, proyectos y libros de contabilidad, que están a disposición de los investigadores en general.

La importancia del agua en la historia de Crevillent ha sido tal que el Archivo Municipal cuenta con tres fondos de entidades de este tipo, como la Font Antiga, la Sociedad Minera San José y María. La Cata –donados por Salvador Puig Fuentes–, y La Crevillentina, documentación que no suele ser muy habitual su conservación, pero que son parte indispensable de nuestra historia y evolución a lo largo de los siglos.