Ir al contenido

Actualidad

250 Aniversari del naixement del Canonge Manchon

250 Aniversari del naixement del Canonge Manchon

  • L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” recorda que el passat dissabte, 10 d'abril, es van complir 250 anys del naixement del crevillentí insigne Cayetano Miguel Manchón y Cáscales

Crevillent (12/04/2021).- Hui l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” recorda que el passat dissabte, 10 d'abril, es van complir 250 anys del naixement del nostre crevillentí insigne Cayetano Miguel Manchón y Cáscales, “Baró de Muntanya Sagrada, Cavaller de Sant Ferran, Canonge de Saragossa i Benemèrit de la Pàtria”.

Cayetano Miguel Manchón i Cascales naix en 1771, en una cova situada entre el pont nou Jorge Juan i la Creu dels Caiguts, enfront de la xicoteta plaça al costat de l'església de la Santíssima Trinitat; era el seté de nou germans, fill de Joaquina Cascales Cañizares, casada en segones núpcies amb José Manchón Lledó. Als 19 anys va ingressar en el seminari d'Orihoela per a començar els seus estudis, finalitzats en 1795.

Una vegada ordenat, va ser vicari de la parròquia de La Nostra Senyora de Betlem per a després traslladar-se a Madrid, on va romandre fins a octubre de 1804, quan va tornar a Crevillent i va auxiliar als malalts de la febre groga a la ciutat d'Alacant. Quatre anys després, va tornar a la capital, on va viure els successos del 2 de maig de 1808. Va formar part de l'exèrcit, participant en les batalles de Medellín, Llerena i l’Albuera (1809-1811), per a després tornar a la vida religiosa, com a canonge de Segorbe i de Saragossa, on va morir l'11 de juny de 1861.

La primera llista de carrers conservada en l'Arxiu Municipal, datat en 1885, inclou en el districte segon, anomenat de la Trinitat, el carrer Manchón, situat molt prop del lloc on va nàixer. No és fins a la sessió plenària d'1 de juliol de 1930, quan la Corporació rendeix el merescut homenatge a la seua memòria i proposa que el carrer d'aquesta vila denominat “Manchón” es titule d'ara en avant “Canonge *Machón” en el seu honor, així com s'acorda celebrar els actes oportuns durant les festes en honor a Sant Cayetano, per al projectat i just homenatge a la seua persona.

L'Ajuntament va acordar també la col·locació d'una làpida en el propi Ajuntament amb la següent inscripció:

Molt Il·lustre Senyor Don Cayetano M. Machón i Cascales, Baró de Muntanya Sagrada, Cavaller de Sant Ferran, Canonge de Saragossa, Benemèrit de la Pàtria. Fill Il·lustre d'aquesta vila. 1771-1851. Crevillent agost 1930”.

A més d'un carrer amb el seu nom, el canonge Manchón compta amb un bust en el seu honor en la Rambla, obra de l'escultor recentment mort Miguel Ruiz, així com l'escola d'aprenentatge o centre de formació professional popularment coneguda com “El Sindicat” que, segons Ordre Ministerial de 31 de desembre de 1980, se li va donar el seu nom, centre inaugurat el 15 de gener de 1957 en el Passeig de Fontenay i que l'any passat va complir el seu 75 aniversari i on es va col·locar la placa original de 1930.

Cayetano Manchón va escriure un llibre autobiogràfic, lamentablement desaparegut, però els seus assoliments van ser cantats pel cronista de la vila D. Anselmo Mas Espinosa, així com una biografia editada en 2014, per Santiago Iñíguez García.

Com a dada curiosa, en el dos-cents aniversari del seu naixement, celebrat en 1971, les actes del plenari contenen un error en referir-se a aquesta efemèride com l'aniversari de la seua mort.

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” a la seua sala d'exposicions temporals, ha instal·lat la secció dedicada als Crevillentins Il·lustres, entre ells, com no podia ser d'una altra manera, el canonge Manchón, Fill Predilecte de la Vila, amb l'objectiu de donar a conéixer als visitants, tant xiquets com adults, els nombrosos crevillentins que han destacat per molt diverses facetes com a mecenes, en la música, el cant, la medicina, la literatura o la política, i que han portat el nom de la nostra vila per tot el món, sent un recurs més de difusió del nostre patrimoni cultural i documental.

 

250 Aniversario del nacimiento del Canónigo Manchón

  • El Archivo Municipal “Clara Campoamor” recuerda que el pasado sábado, 10 de abril, se cumplieron 250 años del nacimiento del crevillentino insigne Cayetano Miguel Manchón y Cáscales

Crevillent (12/04/2021).- Hoy el Archivo Municipal “Clara Campoamor” nos recuerda que el pasado sábado, 10 de abril, se cumplió 250 años del nacimiento de nuestro crevillentino insigne Cayetano Miguel Manchón y Cáscales, “Barón de Monte Sagrado, Caballero de San Fernando, Canónigo de Zaragoza y Benemérito de la Patria”.

Cayetano Miguel Manchón y Cáscales nace en 1771, en una cueva situada entre el puente nuevo Jorge Juan y la Cruz de los Caídos, frente a la pequeña placita junto a la iglesia de la Santísima Trinidad; era el séptimo de nueve hermanos, hijo de Joaquina Cascales Cañizares, casada en segundas nupcias con José Manchón Lledó. A los 19 años ingresó en el seminario de Orihuela para comenzar sus estudios, finalizados en 1795.

Una vez ordenado, fue vicario de la parroquia de Nuestra señora de Belén para luego trasladarse a Madrid, donde permaneció hasta octubre de 1804, cuando regresó a Crevillent y auxilió a los enfermos de la fiebre amarilla en la ciudad de Alicante. Cuatro años después, regresó a la capital, donde vivió los sucesos del 2 de mayo de 1808. Formó parte del ejército, participando en las batallas de Medellín, Llerena y la Albuera (1809-1811), para luego regresar a la vida religiosa, como canónigo de Segorbe y de Zaragoza, donde falleció el 11 de junio de 1861.

El primer callejero conservado en el Archivo Municipal, fechado en 1885, incluye en el distrito segundo, llamado de la Trinidad, la calle Manchón, ubicada muy cerca del lugar donde nació. No es hasta la sesión plenaria de 1 de julio de 1930, cuando la Corporación rinde el merecido homenaje a su memoria y propone que la calle de esta villa denominada “Manchón” se titule en adelante “Canónigo Machón” en su honor, así como se acuerda celebrar los actos oportunos durante las fiestas en honor a San Cayetano, para el proyectado y justo homenaje a su persona.

El Ayuntamiento acordó también la colocación de una lápida en el propio Ayuntamiento con la siguiente inscripción:

Muy Ilustre Señor Don Cayetano M. Machón y Cháscales, Barón de Monte Sagrado, Caballero de San Fernando, Canónigo de Zaragoza, Benemérito de la Patria. Hijo Ilustre de esta villa. 1771-1851. Crevillente agosto 1930”.

Además de una calle con su nombre, el canónigo Manchón cuenta con un busto en su honor en la Rambla, obra del escultor recientemente fallecido Miguel Ruiz, así como la escuela de aprendizaje o centro de formación profesional popularmente conocida como El Sindicat que, según Orden Ministerial de 31 de diciembre de 1980, se le dio su nombre, centro inaugurado el 15 de enero de 1957 en el Paseo de Fontenay y que el pasado año cumplió su 75 aniversario, lugar donde se colocó la placa original de 1930.

D. Cayetano Manchón escribió un libro autobiográfico, lamentablemente desaparecido, pero sus logros fueron cantados por el cronista de la villa D. Anselmo Mas Espinosa, así como una biografía editada en 2014, por Santiago Iñíguez García.

Como dato curioso, en el doscientos aniversario de su nacimiento, celebrado en 1971, las actas de pleno contienen un error al referirse a esta efeméride como el aniversario de su muerte.

El Archivo Municipal “Clara Campoamor” en su sala de exposiciones temporales ha instalado la sección dedicada a los Crevillentinos Ilustres, entre ellos, como no podía ser de otra manera, el canónigo Manchón, Hijo Predilecto de la Villa, con el objetivo de dar a conocer a los visitantes, tanto niños como adultos, los numerosos crevillentinos que han destacado por muy diversas facetas como mecenas, en la música, el canto, la medicina, la literatura o la política, y que han llevado el nombre de nuestra villa por todo el mundo, siendo un recurso más de difusión de nuestro patrimonio cultural y documental.